30 dager alene på to hjul

Runa Grydeland er kanskje ikke som jenter flest. Bare et år etter hun fikk lappen på MC pakket hun motorsykkelen for en måned og kjørte innom alle Norges ytterpunkter.

Runa Grydeland og henne trofaste følgesvenn KTM 790 Adventure S.

Inspirert av YouTube-rne Noraly og Kinga har Runa nå vært innom Lindesnes, Vestkapp, Nordkapp og Vardø lengst øst. Reisen var satt til 30 dager og det ble ikke mer enn tiden og veien for 27-åringen og hennes følgesvenn, en KTM 790 Adventure S 2019-modell.

  • Tekst: Rolf W. Marthinsen
  • Foto: Runa Grydeland
Vel fremme på Norges nordligste punkt Nordkapp.

– Det var meningen at jeg skulle filme mer, men jeg tror ikke mange er klar over hvor mye arbeid det er å være på veien slik. Når en bor i telt og skal lage mat og ta oppvasken selv til enhver tid går tiden mye raskere enn man kanskje skulle tro. For at jeg heller skulle få en fin tur valgte jeg å legge mindre vekt på film, og heller poste oppdateringer på Instagram, forteller Runa på telefon fra Hønefoss. På Instagram har hun over 5000 følgere. Mange av hennes følgere har hun fra da hun var aktiv innenfor bueskyting, men mange har strømmet til etter hun begynte å kjøre motorsykkel. Runa er i skrivende stund på dag 27 og må rekke hjem før 1. juli for å komme seg på jobb igjen. Hun jobber til daglig som sykepleier i Stavanger.

Runa forteller at hun liker seg godt i eget selskap og at det er mange fordeler med å reise alene.

– Ved å reise på måten er jeg ikke avhengig av andre for å ta avgjørelser. Jeg kan se det jeg vil se, og jeg kan reise i det tempoet jeg selv ønsker. Jeg var forberedt på at jeg kanskje kunne få en psykisk knekk underveis, men det har jeg ikke fått. Alt har gått over all forventning. Når man reiser alene er det også lettere å komme i kontakt med andre og være tilgjengelig for tilfeldige samtaler med mennesker jeg ikke kjenner.

Runa forteller at hun ikke har fått noen ubehagelige overraskelser underveis. Den største utfordringen har kanskje vært vinden oppe i nord og at hun i Finnmark måtte holde seg i ro noen dager på grunn dårlig vær og ras.

– Jeg opplevde det som veldig slitsomt med vinden lengst nord. Kulden var jeg kledd for, men at jeg store deler av dagen måtte sloss slik mot vinden var jeg ikke forberedt på.

Runa har fått mange opplevelser hun sent vil glemme, men det koster penger å være på veien i så mange dager. Derfor startet hun en innsamling og postkortkonkurranse gjennom tjenesten Gofoundme. Målet var å samle inn 1000 kroner til litt bensin og kanskje en is en gang i blant, men innsamlingen gikk langt bedre enn forventet. Derfor besluttet Runa at 50 prosent av de innsamlede pengene skulle gå til et veldig formål. Overskuddet går derfor til organisasjonen Ride 4 Kids. Tre dager før hun er hjemme har hun samlet inn 4780 kroner totalt.

Liker seg langt nord

Runa er født i Narvik, oppvokst i Trøndelag og bor nå i Stavanger. Hun har alltid likt seg nordafor og gledet seg spesielt til å komme til Lofoten og Finnmark. I Finnmark hadde hun aldri vært. På vei oppover kjørte hun E6 til Bodø, men synes ikke denne strekningen var spesielt spennende. Derfor ble det Kystriksveien på tilbakeveien.

– Det er utrolig vakkert i nord. Lofoten, Andøya og Senja var bare helt fantastisk. Der hadde jeg fint vær og dette var nok høydepunktet på turen, forteller hun.

Nå bærer det tilbake til hverdagen igjen, men Runa forsikrer at det ikke er siste gang hun reiser på langtur med sin KTM. Det eneste som er kjipt nå er at det er et år til neste gang hun har nok tid.

–Det virker kanskje litt cockey, men jeg har faktisk ikke møtt på noen store utfordringer. Motorsykkelen har fungert utmerket og bortsett fra et uhell rett før start har alt gått på skinner. Jeg greide å velte den ferdigpakkede motorsykkelen over i hekken til naboen rett før jeg forlot Stavanger. Etter velten trodde jeg noe var alvorlig galt med sykkelen, siden det rant bensin ut av den. Nå vet jeg bedre. At det lekker litt ved en slik velt er helt naturlig, ler Runa.

Frister til gjentakelse

Når Runa får spørsmål om hun kunne tenke seg å gjøre noe liknende en annen gang svarer hun slik:

– For å svare på spørsmålet ditt; et stort og rungende JA! Jeg vil absolutt gjøre noe sånn som dette igjen, og det gjør bittelitt vondt å tenke på at det kanskje blir et år til neste gang. Jeg har veldig lyst til å kjøre på Island med spektakulær natur og litt annerledes reisemål for MC, kanskje. Jeg vil også ta den klassiske europaturen, Østerrike, Sveits, Italia osv. Kanskje kan det bli et mål å besøke alle land i Europa?

Reisen er over for denne gang, men Runa gleder seg allerede til neste sesong og nye eventyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *