KTM 1290 Super Adventure S – en allsidig tungvekter

Mange av oss har lenge spekulert om når nye Super Adventure S vil bli å finne på norske veier. Nå er den her. Mer potent enn noen gang.

Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)
superadventure_web_ferdig-3
Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)
Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)
Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)
superadventure_web_ferdig-12
superadventure_web_ferdig-11
superadventure_web_ferdig-10
Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)
superadventure_web_ferdig-9
superadventure_web_ferdig-8
superadventure_web_ferdig-7
superadventure_web_ferdig-6
superadventure_web_ferdig-5
superadventure_web_ferdig-4
superadventure_web_ferdig-2
Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)
superadventure_web_ferdig
previous arrow
next arrow
Shadow

De av oss som følger med i utenlandske MC-medier har tidligere kanskje sett “spionbilder” av prototypen. Og det ferdige produktet avslører mye av det spionbildene viste. I likhet med 790 -og senere 890 Adventure- har nye 1290 Super Adventure fått ny bensintank som omfavner motoren. Dette gjør at motorsykkelen får lavere tyngdepunkt og dermed lettere å håndtere.

KTM Super Adventure S
Foto: Jon Klasbu (www.klasbu.no)

Kåpen er massiv og nye Super Adventure ser større ut enn sin forgjenger, men i virkeligheten er den verken tyngre eller vesentlig mer volumiøs. Jeg fikk låne dette eksemplaret fra CBP i Skien og de neste milene skulle vise seg å bli svært fornøyelige. Selv om temperaturen over Siljan ikke lå på mer enn snaue fire grader ble dette en perfekt dag. Nye Super Adventure S skiller seg fra sin forgjenger. Først synes jeg det er litt vanskelig å sette fingeren på hvorfor den føles annerledes, men etter hvert forstår jeg at det er styregeometrien som utgjør den største forskjellen her.

Chassis

KTM har kortet inn rammen 15 millimeter. Det vil si at styrehodet er trukket lengre bakover. Motoren er dreid to grader forover og svingarmen er tilsvarende lenger enn det rammen er kortet inn, altså 15 millimeter. Dette utgjør mye på kjøreegenskapene, spesielt i svingene. Nye Super Adventure er svært godt balansert og lyster sporentreks på hver eneste lille kommando, og utfører handlingen med svært god presisjon. Det tar ikke mange svingene før smilet er på plass under hjelmen. Litt kontrastyring og den legger seg mer enn villig ned.

Da jeg hentet sykkelen var sadelen innstilt på laveste nivå. Det vil si 849 millimeter over bakken. Med mine 180 centimeter på strømpelesten har jeg begge helene godt plantet i bakken når jeg står stille. Knevinkelen er litt spiss i nedre seteposisjon, litt under 90 grader. Jeg er usikker på om jeg skal sette opp setet, men lar foreløpig være. Denne sittestillingen innbyr til en aktiv kjørestil, hvilket denne sykkelen absolutt kan by på. Det brede syret gir god kontroll og vinbeskyttelsen fra kåpen er omtrent som på forrige modell. Vindskjermen har trinnløs høydejustering og selv med min Adventure-hjelm sitter jeg godt beskyttet for fartsvinden.

Jeg er endelig i gang med årets første test av nye modeller, og selv om det med fordel kunne vært flere varmegrader kjennes det godt å komme i gang. Det tar ikke mange kilometerne før jeg føler meg fortrolig med denne motorsykkelen. Den føles på ingen måte stor og lyster på den minste kommando.

Video fra testuren.

Setejustering

Etter cirka 20 minutter med “oppvarming” stopper jeg for å ta noen bilder. Til å begynne med synes jeg den så stor og massiv ut, men etter å ha kjørt den blir den liksom litt mindre og nettere.

Jeg setter opp setet til øverste posisjon før jeg kjører videre, men legger raskt merke til at jeg faktisk trives best i den lave posisjonen. Nede får jeg litt mer beskyttelse for vinden og jeg føler kjøringen blir mer aktiv.

Dempere

Den semiaktive fjæringen er ytterlig forbedret. Returen er lynkjapp og i Street-mode er ingen vei for dårlig. Store kuler fra telehiv er ingen hindring. Her blir du sittende i sadelen uansett. Vandringen på demperne er 200 millimeter foran og bak, hvilket er mer enn nok.

Jeg setter den i Sport- mode og finner noen spennende svinger, og det er nettopp her denne motorsykkelen kommer til sin rett. Den sitter som støpt i svingene og det føles helt riktig å legge seg godt ned, og holde godt pådrag gjennom hele svingen. Mitas-dekkene sitter godt selv om asfalten ennå er kald. I tillegg til de fem kjøremoødusene som denne motorsykkelen er utstyrt med kan du også legge til dine egne parametere. Jeg justerer forspenningen litt og legger inn anti-dive, og wow! Bedre enn dette skal det vanskelig la seg gjøre. Jeg skal ha denne sykkelen med meg hjem, og selv om gradestokken ikke viser mer en 6 – 7 grader midt på dagen må jeg ta en omvei til før jeg skal møte fotograf Jon Klasbu.

Bremsene er levert av Brembo og foran finner vi to skiver på 320 millimeter og kalippere med fire stempler hver seg. Bak finner vi en 367 millimeter stor skive med en kalipper med to stempler.

Motor

KTM Super Adventure S
LC8 motoren er nå Euro 5 godkjent. Foto: Rolf W. Marthinsen

Den velkjente V-tvin-motoren med betegnelsen LC8 er nå blitt Euro 5 godkjent, men modifiseringen har på ingen måte gått på bekostning av ytelse. Motoren yter fremdeles 160 hester og har et dreiemoment på 138 Newton-meter som tidligere, noe som er mer enn innafor. Den er map-et litt annerledes og oppfører seg svært sivilisert på lavt turtall. Ingen generende risting i ramma og den har mer enn nok krefter gjennom hele registeret. Motoren er så potent at det er vanskelig å holde igjen. Service-intervallene er på 15000 kilometer og forbruket er ikke all verden. Litt over halvliteren på mila er helt akseptabelt på en så stor motorsykkel. Motoren er utstyrt med to tennplugger per sylinder for å sikre jevn forbrenning.

Girkassen er presis og fin. Eksemplaret jeg har fått låne har quickshifter og denne er bare helt rå. Quickshifteren er myk og fin når jeg ikke har så mye pådrag, og er lynkjapp når du vrir litt godt på rulla. Er du likevel en som sverger til å bruke clutch er også denne helt perfekt. I tillegg til slipper-clutch, som hjelper til når du har høyt dreimoment, får du clutch-hjelp også ved gasspådrag. Her kan du trygt bruke clutchen med en finger til enhver tid.

Komfort

Det blir på tide å teste rosinen i pølsa. Den adaptive cruice-kontrollen. Jeg justerer vindskjermen opp og finner en motorveistrekning. Jeg har kjørt mange biler med adaptiv cruisekontroll, men aldri før testet denne funksjonen på en motorsykkel. Dette fungerer akkurat som forventet. Du kan selv legge inn parametere som sier hvor langt bak foreliggende kjøretøy du vil ligge. Jeg stiller inn hastigeten litt over fartsgrensen og følger trafikken. Legger jeg meg ut i vensterfila gir den rolig på, og når jeg igjen legger meg bak en bil, justerer den hastigheten med nøyaktig presisjon. Dette føles helt trygt. Motorvei er jo kjedelig med motorsykkel så hvorfor ikke gjøre det sikkert og komfortabelt.

KTM Super Adventure S
KTM 1290 Super Adventure S er an allsidig motorsykkel som passer til de fleste formål. Foto: Rolf W. Marthinsen

Elektronikken

Den sju tommer store TFT-skjermen gir deg all tenkelig informasjon. Du kan velge om du vil ha lys eller mørk bakgrunn, og den er svært lett å betjene fra bryterne på venstre håndtak. Menyene er intuitive og du kan selv velge hvilke parametere du vil ha på “forsiden”. Selv om jeg prøver å gjøre de fleste innstillingene når jeg står stille er denne enkel å betjene i fart. KTM har kjøpt elektronikken fra Bosch og med en seks-akses IMU-sensor har denne motorsykkelen alle tenkelige sikkerhetshjelpemidler. I tillegg til adaptiv cruisekontroll finner vil Motorcycle Stability Control (MSC) som sørger for at bakhjulet ikke skrenser unødvendig. Motorcycle Tracktion Control (MTC) som sørger for maksimalt grep på bakhjulet til enhver tid. ABS-bremsene får informasjon om hvor mye nedlegg du har, og i displayet finner jeg også informasjon om hvor mye luft jeg har i dekkene. Blinklysene slår seg automatisk av etter en sving og du har selvsagt et eget offroad program med Offroad Traction Control og ABS. Det finnes også et eget program (Rally Mode) som gir deg mulighet til å velge hvor mye bakhjulslipp du vil ha på løst underlag, men dette programmet følger ikke med i grunnpakken, og må dessverre betales ekstra for.

KTM Super Adventure S er utstyrt med Keyless nøkkelsystem og du trenger ikke nøkkel for å låse opp bensinlokk eller før å løsne sadelen. Som tidligere modeller kan du via Bluetooth koble telefonen opp mot motorsykkelen og få musikk, ta telefonen eller få retningsinstruksjoner via KTMs egen kartapplikasjon.

Tiden er kommet for fotografering og jeg har fått hjelp av Jon Klasbu til å ta kjørebilder og filme. Vi finner en god sving hvor vi kan få litt nedlegg og etter noen runder fram og tilbake vil Jon ta noen bilder på grusvei. For denne motorsykkelen kan jo også brukes til dette formålet. Vi finner en grusvei og jeg finner fram Offroad-moduset. Selv om dette er en stor og tung motorsykkel føles det ikke skremmende å ta denne ut på løst underlag. Kjørestillingen er behagelig også i stående posisjon.

KTM Super Adventure kommer i to versjoner. En S-modell, som jeg prøver her, og en R-modell. Sistnevnte har dempere med større vandring og felger som er mer tilpasset offroad. Begge funker på løst underlag, men kjører du mye grus kan kanskje R-modellen være et mer fornuftig valg.

Helhetsvurdering

KTM Super Adventure S
Nye Super Adventure S fungerer også godt på løst underlag. Foto: Jon Klasbu (www.klasbu.no)

Det er på tide å gi seg. Kulda begynner å sette seg i kroppen etter mange timer hvor gradestokken ikke har oversteget to-sifret. Jeg liker aller best når jeg kan ha med meg testsykkelen hjem over natten. På denne måten kan jeg i ro og mak -i garasjen- gjøre meg bedre kjent med de tekniske finessene. I tillegg får jeg førsteinntrykket litt på avstand. På denne måten blir jeg bedre kjent med motorsykkelen.

Dette er en motorsykkel som passer til de aller fleste formål. Den er leken, lettkjørt, sterk og smidig. Selv om jeg ikke har prøvd å pakke den for langtur er jeg ganske sikker på at du ikke vil merke tung oppakning nevneverdig dersom du har tenkte deg på langtur med denne. Føler du deg trygg på løst underlag tar denne deg også trygt fram på gruspartier. Er du en som helst velger krevende grusveier fremfor asfalt ville jeg kanskje retten oppmerksomheten mot R-utgaven, hvis du kun skal ha en motorsykkel i garasjen. Det er vanskelig å sette fingeren på noen negative sider med denne motorsykkelen. Du får rikelig med custom parts og eksemplaret jeg fikk prøvekjøre var utstyrt med en Akrapovic slip-on lyddemper som ga en herlig lyd. Prisen ligger også på samme nivå som konkurrentene i denne klassen. Aktuelle konkurrenter til denne kan være Ducati Multistrada V4 S, BMW R 1250 GS; Triumph Tiger 12 XR.

Dagen er kommet for å kjøre siste del av testuren og levere den pent tilbake til CBP i Skien. Jeg finner noen spennende veier med mye svinger og konstaterer at det vil bli vanskelig å levere denne fra seg.

Tekniske data

 • Motor: LC8 V-tvin 75 grader, 1301 ccm, væskekjølt
 • Effekt: 160 hk (118 kW)
 • Dreimoment: 138 Nm
 • Fremdrift: Drev og kjede
 • Dempere foran: WP Semiaktiv
 • Demper bak: WP monoshock Semiaktiv
 • Ramme: Trellis, rustfitt stål
 • Dekk foran: 120/70 ZR 19″, Mitas Terra Force R
 • Dekk bak: 170/60 ZR 17″, Mitas Terra Force R
 • Akselavstand: 1557 mm
 • Tørrvekt: 220 kg
 • Setehøyde: 849 – 869 mm.
 • Tankvolum: 23 liter
 • Forbruk: 0,57 l pr. mil (oppgitt av fabrikanten)
 • Pris: Fra 260.700.-
KTM Super Adventure S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *