Kawasaki Z H2 – temperament som et rovdyr

Kawasaki Z H2 har et hissig temperament og angriper som et rovdyr hvis du frister den. Den er leken og byr på en god porsjon underholdning hvis du fôrer den med krappe svinger. Den er proppfull av moderne teknologi og låter som en ekte japaneser skal låte.

Kawasaki Z H2
Kawasaki Z H2 ser akkurat så sint ut som den faktisk er. Legg merke til det store luftinntaket på venstre side av hovedlykten. 

Kawasaki har en lang og god historikk på å lage gode og spennende motorsykler. H2 så første gang dagens lys i 1971. Den gang med en tre-sylindret to-takstmotor på 74 hester. Med sine 750 kubikk og 205 kilo tørrvekt var H2 sykkelen med raskest akselerasjon på markedet. H2 var en rå sykkel på 70-tallet, men enda råere i dag.

Les flere tester her

I 2015 vakte Kawasaki oppsikt da de lanserte H2 Ninja. Den japanske produsenten viste da fram en ekstrem superbike med en motor på 1000 kubikk med en ytelse på hele 203 hester. Det finnes noen flere fabrikater som leverer motorer med ytelser på 200 hestekrefter eller mer, men da har motorene gjerne større slagvolum. Teknologien er hentet fra baneversjonen H2 R som yter hele 310 hester på bakhjulet. Sykkelen som i 2016 målte en uoffisiell hastighetsrekord på hele 400 kilometer i timen over Osman Gazi Bridge i Tyrkia. Gateversjonene er naturlig nok nedskalert med tanke på ytelse. I 2017 monterte Kawasaki den samme motoren inn i en touring-sykkel som fikk navnet H2 SX, og i år kom modellen mange har ventet på, nemlig naken-versjonen Z H2.

Kawasaki Z H2
Z H2 har svært gode svingegenskaper. Foto: Jon Klasbu (www.klasbu.no)

For å få så mye krefter ut av en såpass «liten» motor har Kawasaki montert en egenprodusert supercharger i disse motorene. Superchargeren gir krefter helt fra bunnen av og leverer hele veien til turtallssperren slår inn. I år har altså produsenten puttet denne motoren i en streit gatesykkel uten kåper og annet dill dall. Z H2 er en naken motorsykkel i «streetfighter-klassen» som lett kan sammenliknes med Ducati Streetfighter, KTM Super Duke osv. Motoren har riktignok fått en annen mapping enn vi finner på H2 Ninja, men fortvil ikke; råskapen finner du også i Z-versjonen. 

Jeg er så heldig som har fått låne et eksemplar hos Monsterbike i Drammen. Værgudene er på min side og jeg er spent på hva som møter meg i det jeg setter meg på. Førsteinntrykket av sykkelen er at den er veldig bred. Jeg føler at jeg sitter med bena veldig spredt, men når det er sagt tenker jeg ikke mer må det i løpet av testen. Jeg starter opp og kjenner lett igjen Kawasaki-lyden. Jeg synes det alltid vært litt spesielt med disse fire-sylindrede japanske motorene, og Kawasaki har alltid sørget for god lyd på sine rekke-firere. Riktignok er testeksemplaret utstyrt med en Acrapovic slip-on potte, men lyden er ikke til å ta feil av. Jeg kommer meg omsider av gårde og jeg kjenner jeg gleder meg til å kjøre svinger med denne maskinen. Sittestillingen er litt fremoverlent og knevinkelen er cirka 90 grader. Det brede styret gir følelse av kontroll og god kontakt med sykkelen. 

Kawasaki Z H2
Sinnatagg!

Den første delen av kjøreturen kjøres på motorvei, og akselerasjonen er enorm. Det er viktig å starte litt rolig siden jeg ikke er helt kjent med elektronikken. Har jeg Tracktion kontroll på? Sykkelen virker velbalansert og det føles behagelig å ligge i 110 på motorveien. Lykteutformingen og den lille vindskjermen som beskytter instrumentpanelet gir litt beskyttelse mot vinden. Med den noe fremoverlente sittestillingen ligger man litt på vinden og jeg slapper godt av i armer, skuldre og resten av kroppen. Speilene stikker godt ut på sidene og jeg ser godt bakover. Sykkelen virker tight og fin og jeg gleder meg til fortsettelsen. Den japanske sinnataggen og jeg skal nemlig snart ut på svingete veier. 

Jeg tar av ved Sande og setter kurs mot indre Vestfold over Hanekleiva. Dere som er kjent her vet at dette er en morsom vei å kjøre med MC. De første svingene er veldig krappe og jeg legger meg godt over. Dette føles godt og jeg gleder meg allerede til fortsettelsen. Jeg tar det litt forsiktig til å begynne med siden rovdyret og jeg ikke er så godt kjent med hverandre enda, men det tar ikke mange svingene før jeg føler jeg har taket på denne japanske rakkeren. Jeg får gode nedlegg og kan gi godt pådrag ut av svingene. Joda, dette svarer til forventningene. 

Kawasaki Z H2
Bremser fra Brembo er et klokt valg på en så kraftig maskin.

Som tidligere nevnt leverer motoren helt fra bunn av og drar svært godt gjennom hele registeret. Den gir fra seg litt vibrasjoner ved cirka 3800 – 4100 omdreininger, men dette er ikke veldig generende. Før svinger bremser motoren godt opp bare ved å slippe opp gassen, og det er heller ikke så nøye om du skulle glemme å gire ned før svingen. Motoren har med sine 137 Nm nok krefter også på lavt turtall. Maks dreiemoment har motoren ved 8500 omdreininger og de 200 hestene er målt ved 11.000 omdreininger per minutt. Selv om dette er en motor med ytelser i toppsjiktet oppførere den seg svært sivilisert. Den er en drøm å håndtere ved krypkjøring og lave hastigheter.

Girkassen er presis og med små bevegelser skifter jeg gir oppover og nedover uten noen form for dramatikk. Z-versjonen er også utstyrt med quick-shifter opp og ned. Quick-shifteren er aggressiv, og med godt pådrag kjenner du girskiftene godt. Du er aldri i tvil om den giret eller ikke. Akselerasjonen er enorm og jeg må nok en gang passe meg for å holde meg innenfor lovverket. Quick-skifteren fungerer også godt når jeg skal gire ned, og det smeller litt i eksosen når jeg tråkker nedover. Jeg får litt racing-følelse. Herlig! Det skal også nevnes at Z H2 er utstyrt med Assist & Slipper Clutch. En assist-kam reduserer trykket på clutchfjærene slik at clutchhendelen blir lettere å håndtere. I tillegg sørger denne løsningen for at bakhjulet ikke låses av motorbremsen ved nedgiring. 

Kawaski Z H2
Luftinntaket er stort og sørger for at den kompressormatede motoren får nok luft.

Trellis-rammen er stiv og sørger for god stabilitet ved alle hastigheter. Svingarmen følger godt med og sykkelen tar svingene med stor presisjon. For at du skal få morsomme opplevelser i svinger og på ujevnt underlag har Kawasaki montert en 41 millimeter invertert gaffel foran. På denne kan du trinnløst justere kompresjon og returdemping, i tillegg til at du kan justere forspenningen. Dette kan du også gjøre på monodemperen bak. Fjæringsveien er 120 millimeter foran og 134 millimeter bak. Fjæringen er litt hard som den burde være på en slik sykkel, men ikke så hard som på en superbike. Det føles udramatisk å presse det japanske rovdyret i krappe svinger, og dårlig vei føles ikke ubehagelig. Med mine 90 kilo virker fabrikk-innstillingen litt hard, men Z H2 har en løsning. Med KECS (Kawasaki Electronic Control Suspension) tilpasser du vei- og kjøreforhold i sanntid, og sørger for at du kan tilpasse sykkelen slik du ønsker.

Setehøyden er 83,5 centimeter og jeg med mine 180 centimeter planter godt begge helene ned i asfalten.

For å få grep har Kawasaki valgt Pirelli Diablo Rosso 3 dekk for å holde maskinen på veien, hvilket jeg synes er et klokt valg. Disse dekkene er kjent for godt grep på asfalten, men har kanskje ikke den lengste kjørelengden. Dimensjonen på framdekket er: 120/70 ZR 17, og 190/55 ZR 17 bak. 

En motorsykkel med så mye krefter må også kunne stoppe i tide. For presis oppbremsing finner vi to 300 mm semi-flytende skiver foran som skvises av to fire-stemplede monoblock kalipere fra Brembo. Bak finner vi en skive på 250 millimeter med en caliper med et stempel fra samme fabrikat. Bremsene føles kraftig og presise.

Kawasaki Z H2
Foto: Jon Klasbu (www.klasbu.no)

Etter å ha kjørt en stund er det på tide med en liten stopp for å sette seg bedre inn i motorsykkelens avanserte elektronikk. For en som ikke er veldig kjent med dette japanske merket er ikke alle begreper like intuitive. Kawasaki har sine egne forkortelser på assistentprogrammer. Isteden for å bruke forkortelsen TRC for Traction Control bruker Kawasaki KTRC som står for Kawasaki Traction Control osv. Når man har lært seg å sette K foran andre forkortelser går det bedre. TFT-displayet er i farger og er svært oversiktlig. Som på de fleste slike nakensykler er instrumenteringen montert så langt nede at man må bøye hodet litt for å se verdiene for hastighet, turtall og annen informasjon fart. I tillegg til nevnte Traction Control har Z H2 Launch Control, Cornering Manegment Function og Intelligent Anti-Lock Brake System for å nevne noe. Du har selvfølgelig også flere Power Modes og du kan koble motorsykkelen opp mot telefonen din med en app. Sykkelen har også Cruise Control som er intuitiv og lett betjene med enkle brytere på venstre side. Alle brytere og hendler er lett å håndtere med hansker på. 

Etter en pause og noen justeringer i oppsettet er det dags for å finne flere morsomme veier. Jeg er nå litt bedre kjent med sykkelen, veiene er tørre og temperaturen i asfalten er god. Det er på tide med litt tivoli. Jeg finner noen fine svinger og tør nå å utfordre den japanske sinnataggen litt mer i kurvene. Den trenger litt kontrastyring, men når jeg viser hvem som er sjef lystrer den sporenstreks. Den sitter som limt til asfalten og jeg kjenner gliset kommer under hjelmen. Demperne er stive og gir meg følelsen av god kontroll i alle situasjoner. Etter en stund er det slutt på moroa. Veiarbeid! Mellom Vivestad og Høyord skraper de ned asfalten for så å legge nytt dekke, men før nytt dekke skal på plass legger de på et godt lag med grus. Jeg synes gruskjøring er morsomt, men kanskje ikke med en slik sykkel. Det blir noen rolige kilometere på grus før jeg igjen har fast asfalt under dekkene. Heldigvis forløper gruskjøringen uten noen form for dramatikk. 

God eksteriørdesign er ofte svært subjektivt. Jeg synes Z H2 ser litt sint ut. Med sitt minimalistiske utseende og den krummede fronten ser den ut som en predator som er klar til angrep. Fronten er ikke helt symmetrisk på grunn av et stort luftinntak på venstre side. De mørke fargene, i kontrast til den grønne rammen, gir et spennende helhetsinntrykk. Testsykkelen har fargen sort mot grønn metalic ramme. En fargekombinasjon jeg liker godt, og som jeg forbinder med Kawasaki. Lar du deg friste til å bestille et eksemplar kan du velge mellom to fargekombinasjoner til. Sort med rød ramme og sort med grå ramme.  Min favorittkombinasjon er den samme som på testsykkelen. Jeg synes H2-en er fin og vil definitivt ikke være flau over å parkere denne noe sted. Eksemplaret jeg fikk låne var utstyrt med Acrapovic slip-on potte, kort skiltfeste og tank-pads. 

Testkjøringen begynner å nærme seg slutt og neste dag må jeg igjen sette kursen mot Monsterbike. Litt motvillig tar jeg fatt på det triste arbeidet med å levere den japanske sinnataggen tilbake. Rovdyret har budt på spennende kjøreopplevelser, og jeg har fristet den med svingete veier og tørr asfalt. Vi fant tonen lett og jeg hadde ikke hatt noe imot flere turer på denne i sommer.

Kawasaki har med Z H2 skaffet til veie en sykkel med ekstrem prestanda uten at du må ligge over tanken å få tresmak bak. Z H2 er spennende, leken og har en svært potent motor. Den låter bra, yter bra og den ser bra ut. Er du en person som ikke ønsker å pakke opp for camping er dette likevel en sykkel du kan sitte lenge i sadelen på. Den gir pur og barnslig glede i på svingete vei, men kan også sluke mil på motorveien uten at det er ubehagelig. Prisen er relativt stiv, men du får mye moro for pengene dersom du går til anskaffelse av et eksemplar.  

Kawasaki Z H2
Foto: Jon Klasbu (www.klasbu.no)

Tekniske data:

Motor: Firesylindret firetakter i rekke med supercharger

Effekt: 200 hk

Slagvolum: 998 ccm

Dreiemoment: 137 Nm

Fremdrift: Kjede

Girkasse: 6 gir med quick-shifter opp og ned

Clutch: Våt multi-disk manuell

Demper foran: Showa SFF-BP 41 mm invertert gaffel

Demper bak: Showa Uni-Trak monodemper

Bremser foran: 2x 300 mm semiflytende skiver m/4 stempler

Bremser bak: 1 stk. 250 mm semiflytende skive m/1. stempel

Dekk framme: Diablo Rosso 3 120/70 ZR17

Dekk bak: Diablo Rosso 3 190/55 ZR17

Lengde: 2127 mm

Høyde:1138 mm

Akselavstand:1455 mm

Tørrvekt: 178 kg

Sittehøyde: 84,5 cm

Tank: 19 liter

Våtvekt: 240 kg.

Pris: 275.990

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *