MotoGP – slutt på bensindrevne motorsykler fra 2027

Fra 2024 skal 40 prosent fuel-en som brukes i MotoGP være bærekraftig, og fra 2027 vil det vil det ikke lengre å være tillatt med fossilt drivstoff.

Som følge av den globale klimakrisen og i fotsporene til Formel 1 har FIM og Dorna nå besluttet at MotoGP, Moto2 og Moto3 må ta sitt ansvar å utvikle motorer som kan bruke bærekraftig drivstoff. Hvordan dette skal løses på sikt vil bare tiden vise, men det hersker liten tvil om at dette er en omveltning og stor utfordring for roadracing i tiden som kommer.

Se video publisert av MotoGP

Blir ikke erstattet med elektriske motorsykler

Den gode nyheten er at MotoGP ikke blir erstattet av MotoE som kjøres parallelt med de bensindrevne motorsyklene. Det er kun et krav om at drivstoffet skal være syntetisk og laget av for eksempel biomasse. 2027 blir derfor et viktig år for motorsporten siden kontrakten med produsentene av motorsykler til MotoGP gjelder for perioden 2022 til 2026. Når en ny kontrakt tegnes vil den gjelde for fem år, og mye tyder på at MotoGP vil kjøre med forbrenningsmotorer i hvert fall fram til 2031.

Les flere nyheter her

Kilder til drivstoff

Hvilke kilder det nye drivstoffet skal utvikles fra er ennå ikke klarlagt, men FIM og Dorna har gjort det helt klart at drivstoffet ikke skal utvikles av det som kategoriseres som matvarer. Forslag til kilder for det nye drivstoffet er avfall fra skogbruk og gårdsdrift, eller matvarer som er produsert på land og som ikke er egnet til matvareproduksjon.

Et sekundært krav er at produksjonen til det nye drivstoffet ikke skal slippe ut noe CO2 ut i atmosfæren. Syntetisk fuel må produseres av kilder som ikke avgir karbondioksid. FIM og Dorna legger seg ellers ikke opp i hvordan denne produksjonen skal foregå, men overlater dette til fuel-produsentene. De nye kravene sier ingen ting om partikkelutslipp eller tekniske detaljer. I pressemeldingen kommer det heller ikke fram hvordan disse de nye strenge reglene skal håndheves.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *