Endelig frihet på to hjul

Isak vise stolt fram sitt midlertidlige førerkort. I bakgrunnen ser vi også en fornøyd kjørelærer Petter Asheim.

– Jeg var veldig nervøs, men sensor var veldig fornøyd med kjøringen. Jeg trodde jeg hadde strøket for jeg stoppet ikke for ei dame som plutselig bestemte seg for å gå ut i et fotgjengerfelt som jeg var i ferd med å passere. Sensor spurte meg rett etter oppkjøringen og hva jeg synes om egen kjøring, og da fortalte jeg om denne hendelsen. Heldigvis skjønte sensor dette og ellers var han veldig fornøyd. Før selve oppkjøringen hadde jeg en kjøretime med Petter. Vi gikk blant annet gjennom dette med å kontrollere kjøretøyet før kjøring. Her var jeg litt usikker på hvordan man sjekket støtdemperne. Dette fikk jeg forklart av Petter rett før oppkjøringen, og nettopp dette fikk jeg spørsmål av sensor om. Nå er jeg bare så utrolig fornøyd og lettet, sier 16 år gamle Isak Marthinsen.

Isak kjørte selv kjøreskolesykkelen til bake til kjøreskolen etter oppkjøring.

Tre år er lenge i en 16-årings liv. Isak satte seg et mål som 13-åring. Han ville kjøpe lett motorsykkel og ta lappen. Han fikk klar beskjed om at dette kunne han ikke forvente å få, men han kunne gjøre mye selv for å realisere denne drømmen. Høres kanskje ut som en hard beskjed for en 13-åring, men Isak brettet opp ermene og søkte sommerjobb samme året. Siden den tid har han hatt sommerjobb og det siste året har han jobbet i dagligvareforretning ved siden av skolen. I går kunne han med smile fornøyd til fotografen med et midlertidig førerkort i hånda.

Det er med blandede følelser vi slipper Isak ut i trafikken på en motorsykkel. Jeg vet utmerket godt hvor farlig det er, og siden jeg bedriver denne hobbyen selv synes jeg det var umulig å nekte han å ta lappen. For å kunne senke skuldrene når Isak er ute på veien så jeg kun en mulighet for å føle trygghet på dette. Jeg måtte forsikre at Isak ble en så god sjåfør som mulig. Derfor kjøpte vi tidlig sykkel og vi har øvekjørt mye. Heldigvis er Isak en fornuftig kar. Har er ikke så tøff i trynet og skjønner at det han holder på med er farlig. Jeg kommer alltid til å være litt bekymret når han er ute og kjører, men jeg vet nå at han er en god sjåfør.

– Nå må du kjøre som du har lært Isak. Her på kjøreskolen har du kjørt fornuftig, men det noe annet når man skal kjøre helt på egen hånd. Jeg håper du kjører sånn som du har gjort her hos oss, sier kjørelærer Petter Asheim.

Da jeg kom til kjøreskolen spent for å hente Isak var jeg litt tidlig ute. På kjøreskolen kunne de fortelle at Isak hadde fått i oppgave å kjøre kjøreskolesykkelen fra trafikkstasjonen og til kjøreskolen når han var ferdig. På kjøreskolen hadde de med andre ord stor tro på at Isak skulle greie oppkjøringen

– Isak har vært flink og dere har gjort en god jobb med øvelseskjøring. Han har vært god elev og vi har ikke vært bekymret for hans adferd. Av og til får vi elever som vi må holde adskillig lengre en Isak, forteller Asheim.

Første tur alene på egen motorsykkel. Båten til høyre er forøvrig Isaks neste prosjekt.

Veien til førerkortet for Isak er over for denne gang, men jeg skal prøve å lage noen blogginnlegg om ferden videre. Isak snakker allerede om utvidelse til A2 og han har noen planer for sommeren.

Isak hadde oppkjøring tidlig på dagen og det første han gjorde da han kom hjem var å ta sin egen motorsykkel ut av garasjen og kjøre til skolen. Han fortalte senere at det nesten var litt flaut. Da han kom til skolen for det var friminutt og de aller fleste var ute, men jeg er ganske sikker på at han innerst inne var rimelig stolt.

Fuggelen er nå altså fri og har allerede fløyet. Det er lite annet jeg kan gjøre enn å oppfordre til å kjøre sikkert og vise interesse for hva Isak gjør i tiden fremover. Skummelt ja, men en dag skal de ble selvstendige og vi må slippe taket.

Rolf

Endelig fri 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *